понедељак, 4. јун 2012.

Kosturnica Sedlec, Kutna Hora

               Kosturnica Sedlec | Sedlec Ossuary | Sedlec Kostnice | Beinhaus Sedletz



Kosturnica Sedlec (Sedlec Ossuary) nalazi se u mestu Sedlec, predgradju Kutne Hore u Ceskoj republici. Smestena je u maloj kapeli u podrumu crkve Svih Svetih, koja je sagradjena 1400. godine, a prica pocinje jos davne 1278, kada je svestenik Henry krenuo na hodocašce u Sv. Zemlju (Palestinu).
Odande se vratio noseci vrc pun zemlje sa Golgote, kuda je prosao Isus. Zemlju je razbacao po sedlackom groblju i od tada se to groblje smatralo svetim. Od tada je groblje postalo poznato, i mnogi su hteli biti tamo pokopani. Neki su donosili cak tela svojih najmilijih i sahranjivali jer su smatrali da ko god bude tamo pokopan, ide direktno u Raj. U to vreme krecu krstaski ratovi, pojavljuje se kuga i do 1318-e biva više od 30.000 tela sahranjeno na groblju.
Pocetkom 16. veka jedan monah dobija zadatak da zapocne oslobadjanje grobnih mesta, a ociscene kosti slaze u kapelu U 19. veku drvodelja i stolar Frantisek Rindt dobija zadatak da unutrašnjost crkve dekorira tim istim kostima...







                                                       Na ulazu u kapelu stoji Hristov monogram -  IHS.



Dizajner kosturnice - 1870 František Rint iz Česke Skalice. Godine 1970, na stogodisnjicu od zavrsetka Rinovog dela, ceski reziser Jan Švankmajer snima u crno-beloj tehnici desetominutni dokumentarni film "Kostnice".



Centralno mesto zauzima luster koji je sastavljen od svih ljudskih kostiju.





                                               Stit porodice Schwarzenberg po cijem je nalogu uredjena kapela.





















 
01. Mai 2011

Нема коментара:

Постави коментар